За породата

Сибирската котка е порода среднодългокосместа домашна котка, произхождаща от Сибир, Русия. По всяка вероятност произлиза от кръстоска между европейските породи котки и дивите котки в сибирските гори. Породата се е появила по естествен път и се отличава с доброто си здраве и приспособим характер.

Външен вид.

Тази котка достига големи размери и тегло 6-15 кг за мъжките и 3.5-8 кг за женските екземпляри. Излъчва сила и мощ, които са в контраст със симпатичната й муцунка.

Цялото тяло оставя впечатление на закръгленост, което не се дължи на наднормено тегло, а на характерната й скелетна конструкция. Има дълга, гъста козина, която не пропуска влага, и гъст подкосъм. Главата е с трапецовидна форма и закръглен контур, средна до голяма и хармонира добре с тялото.

Големи, почти кръгли очи, чийто цвят може да бъде зелен, жълто-кафяв, оранжев. Ушите са средни до големи, закръглени по края и леко наклонени напред, желателно е да са със снопчета косми подобно на рисовете. Крайниците са със средна дължина, задните са малко по-дълги от предните.
Крайниците са със средна дължина, задните са малко по-дълги от предните.

Лапите са големи, кръгли, със задължително окосмяване между пръстите. Опашката е дебела, с тъп връх, цилиндрична и изключително пухкава. Някои представители имат характерна грива.

Зрелост достига сравнително бавно, едва към 5-годишна възраст, което е типично за по-големите породи котки и за тези, произлезли по естествен път.
Разцветките са различни – червени, кремави, черно-кафяви с или без бели петна. Предпочитат се традиционните окраски, които са т.нар. таби шарки в разновидностите раирани, петнисти и мраморни.

Характер

Характерът й е спокоен, обича да се катери и е отличен ловец. Чувствителна и внимателна към хората, с чувство за принадлежност и вярност, разбира се с кучетата, а и самата тя е предана- досущ като куче. Много смела, горда и с чувство за собствено достойнство. Същевременно привързана към стопаните си. Тази котка живее вашия живот: ако сте разстроени, се гушва при вас и ви успокоява с мъркането си. Ако сте в добро настроение, тя го изживява още по-силно заедно с вас.

Отдавна е забелязано, че сибирската котка създава положителна аура в дома, тъй като носи със себе си чистата природна енергетика и хармония на сибирската тайга. Поддава се на обучение, когато се прави нежно и без насилване. Котките от тази порода, могат да научат имената си, и да отговарят на тях.  Биха могли да се научат да изпълняват различни забавни номера. Сибирката е любопитна, обича да подражава. Като цяло тя е спокойна и с благ характер.

Сибирската котка е нежна, любвеобилна и много общителна. Обича да бъде сред хора и има навика да се включва във всяка домашна активност. Винаги с готовност застава на вратата да посреща гости. Когато не получава нужното внимание и често е оставяна да седи сама, това би я натъжило и депресирало. Успява през целия си живот да остава по детски игрива и любопитна. Благодарение на острия си ум и добре развити мускули от Сибирските котки излизат чудесни ловци на мишки, но без добра активност и умствени предизвикателства те могат да се превърнат в отегчени и пакостливи животни.

Сибирската котка не се страхува от вода, освен ако няма някаква сериозна причина. Обича да играе във водата, да се плиска, дори да хвърля играчките си в нея.

Хипоалергична

Породата е особено популярна сред хора, които са чувствителни към котки. При 80% от сибирките алергенът Fel-d1 – виновник за редица респираторни проблеми – е в много по-малки количества и не предизвиква реакция.

Отглеждане

Гъстата дълга козина на котката трябва редовно да се сресва с подходяща четка за да се изчиства от мъртвите паднали косми. Препоръчва се да това да става най-малко два пъти седмично, в противен случай може да започнат да се образуват сплъстени топки козина.

През есента и пролетта котката си сменя козината. Тогава трябва да се почиства по-често. Понеже кожухчето на котката е твърде гъсто, препоръчва се тя да се къпе, за да може водата да отмива повечето излишни косми.

С оглед предотвратяване на дентални заболявания, зъбите на котката трябва да се мият минимум веднъж седмично. Полезно е да ѝ се дават и специални храни и играчки които спомагат за добрата устна хигиена.
Тоалетната да се сменя редовно и старателно да се почиства и стерилизира. Всяка седмица трябва да се проверяват ушите и очите дали са добре – чисти, здрави и без видими белези или симптоми за възпаление.

С цел да се пази котката здрава, не се препоръчва да се извежда навън, защото има опасност да хване бълхи или други зарази, да се нарани или да бъде открадната.

Здравословни проблеми и продължителност на живот

Отличителна черта, допринесла за разрастване популярността на породата, е че Сибирската котка се води хипоалергична, тоест съществува минимален шанс да раздразни и събуди някоя алергия на стопаните си. Единственият здравословен проблем, регистриран като по-често  срещан при породата е хипертрофична кардиомиопатия.

Това е сърдечно заболяване, в следствие на което мускулите на сърцето се уголемяват. Наблюдава се при различни видове породисти и непородисти котки и сибирските не са изключение. Средната продължителност на живота е от 11 до 15 и повече години.